ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Polenta

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: kaszka kukurydziana, woda, bulion warzywny, natka pietruszki, czosnek, bazylia, sól, pieprz, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: dania obiadowe, przystawki, przekąski

 

Data wpisu: 06.10.2014

Nr katalogowy: KS100145

 

polenta


Składniki i proporcje:

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki bulionu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • szczypta mielonego czosnku
  • 1-2 łyżeczki suszonej bazylii lub posiekana świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • garnek

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • deska do krojenia
  • forma do tarty (używam formy o średnicy 27 cm)
  • patelnia
  • 100145-polenta-fot1a

Przygotowanie:

Zagotować wodę wraz z bulionem. Cały czas mieszając wsypywać powoli kaszkę, cały czas mieszać. Podczas gotowania trzeba uważać aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu aż kaszka zgęstnieje. Na koniec dodać natkę pietruszki, bazylię, szczyptę czosnku oraz sól, pieprz - do smaku. Kaszkę przełożyć do posmarowanej olejem formy od tarty. Odstawić do czasu wystygnięcia. Po wystudzeniu kroić na trójkąty i podsmażać chwilę na patelni na odrobinie tłuszczu, do czasu zrumienienia. Do tak przygotowanej polenty idealnie pasuje sałatka z jarmużem albo sałatka grecka.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji