ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Kofta indyjska

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: ser biały, mąka pszenna, kasza manna, ziemniaki, pomidory, przecier pomidorowy, ketchup, jogurt naturalny, kolendra, jajko, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, sól, bułka tarta.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dania obiadowe

 

Data wpisu: 01.12.2013

Nr katalogowy: KS100040

 

kofta indyjska


  • 100040-kofta_indyjska-fot1a

Składniki i proporcje:

Kofta (kotleciki):

  • 25 dag sera białego w kostce
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 4-5 niezbyt dużych ugotowanych ziemniaków
  • curry
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • olej do smażenia

Panierka:

  • 1 lub 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka pomidorów pelati krojonych
  • kilka łyżeczek przecieru pomidorowego (ewentualnie kilka łyżeczek ketchupu)
  • 1-2 małych jogurtów naturalnych
  • kolendra
  • curry
  • cukier

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • rondelek
  • duża patelnia
  • ręczniki papierowe
  • 100040-kofta_indyjska-fot2a

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgnieść i przestudzić (łatwiej ugniata się jeszcze ciepłe ziemniaki). Do przestudzonych ziemniaków dodać rozgnieciony widelcem ser biały, pieprz ziołowy, curry i sól do smaku. Całość dokładnie zagnieść. Powinno się otrzymać aromatyczną masę, ja nie żałuję ani pieprzu ani curry. Do powstałej masy dodać 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki kaszy mannej. Ponownie zagnieść. Formować niezbyt duże kuleczki (duże kuleczki łatwo rozpadają się podczas smażenia) i panierować w jajku a następnie w bułce tartej wymieszanej w proporcji 1:1 z mąką, z dodatkiem łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Kulki smażyć niezbyt długo na gorącym, głębokim tłuszczu, do czasu gdy staną się rumiane. Po usmażeniu odsączamy kulki z tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej ilości składników uzyskujemy około 18 niezbyt dużych kulek.

W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną oliwę wyłożyć pomidory wraz zalewą, chwilę poddusić na małym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i dodać jogurt naturalny, szczyptę cukru, kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i/lub ketchupu. Doprawić do smaku kolendrą (trzeba uważać aby nie przesadzić z jej ilością bo jest bardzo aromatyczna), sporą ilością curry, dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. Otrzymujemy bardzo aromatyczny sos pomidorowy. Podgrzewać sos, uważając aby się nie zagotował.

Koftę podaję z kaszą gryczaną polaną sosem pomidorowym.

Dodatkowe informacje:

To jedno z naszych ulubionych dań wegetariańskich. Sos do kofty w połączeniu z kaszą gryczaną stanowi pyszne, samodzielne danie.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy