01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: biszkopty, sok z pomarańczy, rum, konfitura wiśniowa/dżem wiśniowy, płatki migdałowe, masło, żółtka, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, mleko, śmietana kremówka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 25.01.2015 Nr katalogowy: KS100160 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
W garnku zagotować szklankę mleka wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać bardzo dokładnie ze śmietaną kremówką, żółtkami oraz mąkami - wlać do gotującego się mleka. Gotować na malutkim ogniu do czasu aż budyń zgęstnieje, nie zapomnieć o mieszaniu. Odstawić do wystudzenia. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe, odstawić do wystygnięcia. W misce utrzeć masło, dodawać stopniowo wystudzony budyń, miksować do czasu uzyskania jednolitego kremu, pod koniec dodać sok z cytryny. Konfiturę przełożyć do rondelka, podgrzać z dodatkiem 3-4 łyżek rumu a następnie zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów, połowę masy wiśniowej i połowę kremu budyniowego. Drugą warstwę biszkoptów, przed wyłożeniem, należy na krótko zanurzyć w soku pomarańczowym - dosłownie na chwilę aby za bardzo nie zmiękły - tak: raz/raz :-). Na biszkopty wykładany pozostałą masę wiśniową i krem budyniowy. Ostatnią warstwę stanowią podprażone płatki migdałowe. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin - najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Dodatkowe informacje:
Główną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga pieczenia! Idealnie sprawdzi się, gdy piekarnik mamy cały czas na chodzie przy okazji Świąt czy tez innych uroczystości rodzinnych. Przy okazji, a może przede wszystkim, jest bardzo smaczne. Krem budyniowy w połączeniu z wiśniami może stanowić doskonałą bazę do tortów.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com