ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: biszkopty, sok z pomarańczy, rum, konfitura wiśniowa/dżem wiśniowy, płatki migdałowe, masło, żółtka, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, mleko, śmietana kremówka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 25.01.2015

Nr katalogowy: KS100160

 

ciasto z wiśniami na biszkoptach


Składniki i proporcje:

  • około 20-30 biszkoptów typu kocie języczki
  • około 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • słoiczek konfitury wiśniowej lub dżemu wiśniowego (około 300 ml)
  • kilka łyżek rumu
  • 20 dag miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 garście płatków migdałowych

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • rondelek
  • garnek
  • patelnia
  • miska
  • mikser
  • blaszka do pieczenia lub w miarę płaskie, prostokątne naczynie np. żaroodporne
  • papier do pieczenia
  • 100160-ciasto_z_wisniami_na_biszkoptach-fot1a

Przygotowanie:

W garnku zagotować szklankę mleka wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać bardzo dokładnie ze śmietaną kremówką, żółtkami oraz mąkami - wlać do gotującego się mleka. Gotować na malutkim ogniu do czasu aż budyń zgęstnieje, nie zapomnieć o mieszaniu. Odstawić do wystudzenia. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe, odstawić do wystygnięcia. W misce utrzeć masło, dodawać stopniowo wystudzony budyń, miksować do czasu uzyskania jednolitego kremu, pod koniec dodać sok z cytryny. Konfiturę przełożyć do rondelka, podgrzać z dodatkiem 3-4 łyżek rumu a następnie zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów, połowę masy wiśniowej i połowę kremu budyniowego. Drugą warstwę biszkoptów, przed wyłożeniem, należy na krótko zanurzyć w soku pomarańczowym - dosłownie na chwilę aby za bardzo nie zmiękły - tak: raz/raz :-). Na biszkopty wykładany pozostałą masę wiśniową i krem budyniowy. Ostatnią warstwę stanowią podprażone płatki migdałowe. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin - najlepiej przez całą noc. Smacznego!

Dodatkowe informacje:

Główną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga pieczenia! Idealnie sprawdzi się, gdy piekarnik mamy cały czas na chodzie przy okazji Świąt czy tez innych uroczystości rodzinnych. Przy okazji, a może przede wszystkim, jest bardzo smaczne. Krem budyniowy w połączeniu z wiśniami może stanowić doskonałą bazę do tortów.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji