ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Śledzie ze śliwkami

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: płaty śledziowe a'la matjas, cebula, koncentrat pomidorowy, śliwki suszone, cukier, sól, pieprz czarny, papryka ostra w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, olej.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: przystawki, przekąski, dania rybne

 

Data wpisu: 13.01.2014

Nr katalogowy: KS100074

 

śledzie ze śliwkami


Składniki i proporcje:

  • 4-5 płatów śledziowych a'la matjas (ok. 40 dag)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1,5-2 łyżek cukru
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • około 10 suszonych śliwek
  • czubata łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka ostra w proszku
  • 6 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • olej (około 0,5 szklanki)

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • deska do krojenia
  • patelnia
  • słoiki
  • 100074-sledzie_ze_sliwkami-fot1a

Przygotowanie:

Śledzie opłukać, moczyć w wodzie przez kilka godzin, kilkukrotnie zmieniać wodę, śledzie nie powinny być zbyt słone. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę, dusić do miękkości na sporej ilości oleju (większej niż zazwyczaj stosujemy do duszenia cebuli). Trzeba bardzo uważać aby cebula się nie zarumieniła. Do cebuli dodać cukier i chwilę razem przesmażyć. Następnie dodać pokrojone w paseczki śliwki, majeranek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe (jeśli są duże, to przełamać na pół) i odrobinę soli. Chwilę razem podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i około 1/4 szklanki oleju (olej dodawać stopniowo). Całość wymieszać i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku pieprzem czarnym mielonym, ostrą papryką w proszku oraz solą. Śledzie pokrojone w kawałki o szerokości około 3-4 cm wymieszać z przestudzonym sosem. Słoiki napełnić śledziami wymieszanymi z sosem i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji