ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Sernik wiedeński

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: ser biały na sernik, jajka, masło, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, cukier, ekstrakt waniliowy, ewentualnie gorzka czekolada.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, dla mam karmiących

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 15.01.2015

Nr katalogowy: KS100158

 

sernik wiedeński


  • 100158-sernik_wiedenski-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1 kg sera na serniki (zazwyczaj używam sera na serniki z Lidla - marki Pilos)
  • 5 jajek
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej)
  • 1 szklanka cukru (najlepszy jest cukier drobny do wypieków)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ewentualnie tabliczka gorzkiej czekolady i odrobina masła (50 g) lub mleka kokosowego na polewę

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • mikser
  • tortownica (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm)
  • papier do pieczenia
  • ewentualnie rondelek - jeśli przygotowujemy wersję z polewą czekoladową
  • 100158-sernik_wiedenski-fot2a

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sernik należy wcześniej wyjąć aby osiągnęły temperaturę pokojową. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijać całe jajka, miksować po dodaniu każdego jajka. Następnie dodawać porcjami ser, nie przestawać miksować. Wmieszać za pomocą łyżki obie mąki oraz ekstrakt waniliowy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, grzanie góra - dół. Od razu po włożeniu sernika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec przez około 1,5 h. Jeśli sernik, pod koniec pieczenia, zaczyna się za bardzo spiekać, można wyłączyć górną grzałkę piekarnika. Nie otwieram piekarnika po zakończeniu pieczenia, czekam aż temperatura trochę opadnie potem studzę sernik przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu, sernik wędruje na kilka godzin/całą noc do lodówki. Jeżeli zdecydujecie się na wersję z polewą czekoladową to należy rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła (można zastąpić mleczkiem kokosowym) i polać sernik. Polewę przygotowujemy już po "leżakowaniu" sernika w  odówce.

Dodatkowe informacje:

Jak opisać ten sernik? Pyszny, wilgotny, puszysty, aromatyczny...nic tylko spróbować :-) Mnie udał się za pierwszym razem a zainspirowały mnie Moje Wypieki. Sekretem nieopadającego sernika jest temperatura składników, temperatura i czas pieczenia a co najważniejsze krótki czas miksowania dzięki czemu sernik się nie napowietrza to i opaść nie ma z czego :-)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji