01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: ser biały na sernik, jajka, masło, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, cukier, ekstrakt waniliowy, ewentualnie gorzka czekolada.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, dla mam karmiących
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 15.01.2015 Nr katalogowy: KS100158 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik należy wcześniej wyjąć aby osiągnęły temperaturę pokojową. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijać całe jajka, miksować po dodaniu każdego jajka. Następnie dodawać porcjami ser, nie przestawać miksować. Wmieszać za pomocą łyżki obie mąki oraz ekstrakt waniliowy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, grzanie góra - dół. Od razu po włożeniu sernika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec przez około 1,5 h. Jeśli sernik, pod koniec pieczenia, zaczyna się za bardzo spiekać, można wyłączyć górną grzałkę piekarnika. Nie otwieram piekarnika po zakończeniu pieczenia, czekam aż temperatura trochę opadnie potem studzę sernik przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu, sernik wędruje na kilka godzin/całą noc do lodówki. Jeżeli zdecydujecie się na wersję z polewą czekoladową to należy rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła (można zastąpić mleczkiem kokosowym) i polać sernik. Polewę przygotowujemy już po "leżakowaniu" sernika w odówce.
Dodatkowe informacje:
Jak opisać ten sernik? Pyszny, wilgotny, puszysty, aromatyczny...nic tylko spróbować :-) Mnie udał się za pierwszym razem a zainspirowały mnie Moje Wypieki. Sekretem nieopadającego sernika jest temperatura składników, temperatura i czas pieczenia a co najważniejsze krótki czas miksowania dzięki czemu sernik się nie napowietrza to i opaść nie ma z czego :-)
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Wiedeński jest zupełnie inny , jest wysoki i lekki w wadze i w smaku, ale nigdy nie udało mi się znaleźć przepisu
Wysokość sernika zależy również od ilości użytych składników vs wielkość blaszki. W pierwotnym przepisie blaszka była o kilka centymetrów mniejsza, niestety takiej foremki nie posiadam a i składników akurat nie miałam więcej. O tym serniku nie powiedziałabym, że jest ciężki - jest puszysty i wilgotny a takie lubię najbardziej. Polecam wypróbowanie tego przepisu - dawno nie jadłam tak dobrego, klasycznego sernika.