ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Karp w migdałach

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: filety lub dzwonka z karpia, cytryna, sól, pieprz, miód, płatki migdałowe, cynamon mielony, imbir w proszku, masło, olej do smażenia .

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, dania rybne

 

Data wpisu: 29.12.2014

Nr katalogowy: KS100157

 

karp w migdałach


Składniki i proporcje:

  • około 80-90 dag filetów lz karpia (mogą być też dzwonka)
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • około 15-20 dag płatków migdałowych
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • imbir w proszku
  • cynamon mielony

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia
  • patelnia do smażenia ryby
  • patelnia lub garnek do przygotowania masy migdałowej
  • ręczniki papierowe
  • 100157-karp_w_migdalach-fot1a

Przygotowanie:

Rybę oczyścić z łusek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę natrzeć z każdej strony solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2-3h do lodówki. Po tym czasie rybę podsmażyć na oleju, usmażone kawałki ryby układać w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, następnie dodać do nich masło, miód, cynamon i imbir do smaku. Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Tak przygotowaną "masą" polewamy rybę. Rybę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut.

Dodatkowe informacje:

Ten pyszny sposób na przyrządzenie karpia spotkałam pod dwiema nazwami - jako karp po śląsku albo trzy życzenia słodkiej rybki, ta druga nazwa zapada głęboko w pamięć tak jak i wyborny smak tego dania. Idealne na Święta ponieważ jego przygotowanie nie jest kłopotliwe a jednocześnie uzyskujemy jedyną w swoim rodzaju kombinację smaków. Połączenie karpia ze słodkim miodem, ostrym imbirem i aromatycznym cynamonem...Pycha! Szczególnie polecam osobom nie przepadającym za karpiami - zmienią zdanie, gwarantuję!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji