01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: filety lub dzwonka z karpia, cytryna, sól, pieprz, miód, płatki migdałowe, cynamon mielony, imbir w proszku, masło, olej do smażenia .
Dieta: bez ograniczeń
Kategoria: dania obiadowe, dania rybne
Data wpisu: 29.12.2014 Nr katalogowy: KS100157 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Rybę oczyścić z łusek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę natrzeć z każdej strony solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2-3h do lodówki. Po tym czasie rybę podsmażyć na oleju, usmażone kawałki ryby układać w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, następnie dodać do nich masło, miód, cynamon i imbir do smaku. Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Tak przygotowaną "masą" polewamy rybę. Rybę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut.
Dodatkowe informacje:
Ten pyszny sposób na przyrządzenie karpia spotkałam pod dwiema nazwami - jako karp po śląsku albo trzy życzenia słodkiej rybki, ta druga nazwa zapada głęboko w pamięć tak jak i wyborny smak tego dania. Idealne na Święta ponieważ jego przygotowanie nie jest kłopotliwe a jednocześnie uzyskujemy jedyną w swoim rodzaju kombinację smaków. Połączenie karpia ze słodkim miodem, ostrym imbirem i aromatycznym cynamonem...Pycha! Szczególnie polecam osobom nie przepadającym za karpiami - zmienią zdanie, gwarantuję!
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Szkoda że nie trafiłam tu wcześniej - szukałam czegoś niestandardowego a zarazem w duchu tradycji na wigilijny stół, a ten karp w migdalach idealnie nadalby się do tego celu.
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda Nie próbowałam zastępować karpia inną rybą. To, w mojej ocenie, idealne połączenie smaków. Szczególnie polecam tym, którzy za karpiem nie przepadają. Pozdrawiam!