ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Sałatka z młodego szpinaku

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: młody szpinak, papryka, pomidory, ser mozzarella, zielone pesto, konfitura z żurawiny, ocet balsamiczny, oliwa.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: przystawki, przekąski, sałatki, śniadanie

 

Data wpisu: 25.11.2013

Nr katalogowy: KS100032

 

sałatka z młodego szpinaku


  • 100032-salatka_z_mlodego_szpinaku-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 75 g młodego szpinaku (zwanego również baby szpinak)
  • 3 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 kulka sera mozzarelli lub kilka kuleczek mozzarelli mini
  • 2 czubate łyżeczki zielonego pesto
  • 4 czubate łyżeczki konfitury z żurawiny
  • 7 łyżeczek octu balsamicznego
  • 7 łyżeczek oliwy
  • kilka łyżek przegotowanej wody

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • miseczka
  • salaterka
  • 100032-salatka_z_mlodego_szpinaku-fot2a

Przygotowanie:

Szpinak opłukać, osuszyć i przełożyć do salaterki. Pomidory umyć i pokroić w kawałki, położyć na warstwie szpinaku. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę położyć na warstwie pomidorów. Przygotować sos - w miseczce wymieszać pesto, konfiturę z żurawiny, ocet oraz oliwę. Dodać kilka łyżek wody aby uzyskać konsystencję sosu. Sosem polać warzywa. Mozzarellę wyłożyć jako ostatnią warstwę - mozzarellę mini w całości, natomiast mozzarellę w dużej kulce pokroić w plasterki. Podawać ze świeżą bagietką.

Dodatkowe informacje:

Sos sałatkowy ma ciekawy, delikatnie słodkawy posmak, bardzo dobrze komponuje się również z mieszankami sałat.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji