ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Pasztet z selera

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: seler, cebula, jajka, bułka tarta, masło, majeranek, czosnek, ewentualnie czosnek granulowany, sól, pieprz, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dodatki do pieczywa, przystawki, przekąski, śniadanie

 

Data wpisu: 21.03.2014

Nr katalogowy: KS100097

 

pasztet z selera


  • 100097-pasztet_z_selera-fot1a

Składniki i proporcje:

  • duży seler (około 80 dag)
  • duża cebula lub 2 mniejsze
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • szklanka wody
  • około 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie czosnek granulowany
  • olej

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • tarka (ja używam maszynki do mięsa z przystawką do szatkowania)
  • deska do krojenia
  • garnek
  • keksówka
  • 100097-pasztet_z_selera-fot2a

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w małe kawałeczki a następnie przełożyć do garnka. Selera dokładnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka. Warzywa zalać szklanką gorącej wody, dodać masło, dusić do czasu gdy warzywa staną się miękkie. Po wystudzeniu warzyw dodać jajka oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Jeśli uzyskana masa wydaje się nam za rzadka, należy dodać więcej bułki tartej. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sporą ilością majeranku i ewentualnie czosnkiem granulowanym. Powstałą masę przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pasztet piec przez około 50-60 minut do czasu zarumienienia się skórki, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Dodatkowe informacje:

Taki pasztet jest bardzo dobrą alternatywą dla standardowych dodatków do kanapek. Świetnie sprawdzi się na co dzień jak i na specjalne okazje - jest naprawdę bardzo smaczny.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji