ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Czekoladowe ciasto owsiane

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: płatki owsiane, mleko, masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka tortowa, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, gorzka czekolada.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 05.11.2014

Nr katalogowy: KS100150

 

czekoladowe ciasto owsiane


Składniki i proporcje:

  • 25 dag płatków owsianych (użyłam płatków owsianych górskich)
  • 400 ml mleka
  • 12 dag masła + masło do wysmarowania tortownicy
  • około 15 dag cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 80 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miski, w tym jedna większa
  • mikser
  • garnek
  • tortownica (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm)
  • 100150-czekoladowe_ciasto_owsiane-fot1a

Przygotowanie:

Zagotować w garnku mleko i zalać nim płatki owsiane, miskę z płatkami przykryć i odstawić na około 10 minut do czasu zaparzenia. Do zaparzonych płatków dodać masło oraz połowę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. W większej misce zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać wystudzone płatki owsiane. Dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia oraz 2/3 posiekanych orzechów włoskich a także całą posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.(można użyć miksera) Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Wierzch ciasta posypać pozostałymi posiekanymi orzechami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 40-50 minut do suchego patyczka.

Dodatkowe informacje:

Przepis pochodzi z kuchni Lidla, niemniej jednak został przeze mnie nieco zmodyfikowany.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji