01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: filety z ryby, jajka, marchew, bułka tarta, szczypiorek, koperek, sól, pieprz, czosnek mielony.
Dieta: bez ograniczeń, dla mam karmiących
Kategoria: dania obiadowe, dania rybne
Data wpisu: 19.06.2014 Nr katalogowy: KS100119 |
Składniki i proporcje:
Kotleciki rybne:
Sos jogurtowy:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Rozmrozić filety rybne, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować na w miarę gładką masę a następnie przełożyć do miski. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć do miski. Do ryby i marchewki dodać jajka, bułkę tartą, pokrojony drobno koperek oraz szczypiorek, wymieszać łyżką. Powstałą masę doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym oraz czosnkiem mielonym i wyrobić ręką - powinniśmy otrzymać konsystencję z której możliwe jest lepienie kotletów. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać jeszcze trochę bułki tartej. Formować w dłoniach kotleciki i układać je na posmarowanej olejem blaszce. Kotleciki piec przez 20-25 minut do zarumienienia w temperaturze 190 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Z podanej ilości składników otrzymujemy 9 kotlecików. Kotleciki podajemy z sosem jogurtowym - jogurt mieszamy z łyżką majonezu oraz drobno posiekanym koperkiem, sos doprawiamy do smaku pieprzem oraz czosnkiem mielonym.
Dodatkowe informacje:
Kotlety rybne przygotowane z powyższego przepisu są doskonałą, dietetyczną alternatywą dla kotletów smażonych. Smakują bardzo dobrze, są miękkie i aromatyczne. Zapewne przypadną do gustu dużym i małym łasuchom :) - moi domowi smakosze bardzo je polubili.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com