ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Dietetyczne kotleciki rybne

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: filety z ryby, jajka, marchew, bułka tarta, szczypiorek, koperek, sól, pieprz, czosnek mielony.

Dieta: bez ograniczeń, dla mam karmiących

Kategoria: dania obiadowe, dania rybne

 

Data wpisu: 19.06.2014

Nr katalogowy: KS100119

 

dietetyczne kotleciki rybne


  • 100119-dietetyczne_kotleciki_rybne-fot1a

Składniki i proporcje:

Kotleciki rybne:

  • 3 filety z ryby (użyłam filetów z morszczuka)
  • 20 dag marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 pęczka koperku
  • kilka łodyg szczypiorku
  • sól 
  • pieprz czarny
  • czosnek mielony
  • olej do posmarowania blaszki

Sos jogurtowy:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • czosnek mielony
  • pieprz czarny

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • blender
  • miska
  • miseczka
  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • tarka
  • blacha do pieczenia
  • 100119-dietetyczne_kotleciki_rybne-fot2a

Przygotowanie:

Rozmrozić filety rybne, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować na w miarę gładką masę a następnie przełożyć do miski. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć do miski. Do ryby i marchewki dodać jajka, bułkę tartą, pokrojony drobno koperek oraz szczypiorek, wymieszać łyżką. Powstałą masę doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym oraz czosnkiem mielonym i wyrobić ręką - powinniśmy otrzymać konsystencję z której możliwe jest lepienie kotletów. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać jeszcze trochę bułki tartej. Formować w dłoniach kotleciki i układać je na posmarowanej olejem blaszce. Kotleciki piec przez 20-25 minut do zarumienienia w temperaturze 190 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Z podanej ilości składników otrzymujemy 9 kotlecików. Kotleciki podajemy z sosem jogurtowym - jogurt mieszamy z łyżką majonezu oraz drobno posiekanym koperkiem, sos doprawiamy do smaku pieprzem oraz czosnkiem mielonym.

Dodatkowe informacje:

Kotlety rybne przygotowane z powyższego przepisu są doskonałą, dietetyczną alternatywą dla kotletów smażonych. Smakują bardzo dobrze, są miękkie i aromatyczne. Zapewne przypadną do gustu dużym i małym łasuchom :) - moi domowi smakosze bardzo je polubili.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji