ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Gnocchi na szpinaku

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: gnocchi, młody szpinak, podsuszane pomidory, czosnek, białe wytrawne wino, cebula, śmietana, kremówka, olej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pomidorki koktajlowe.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria:  dania obiadowe

 

Data wpisu: 19.12.2014

Nr katalogowy: KS100156

 

gnocchi na szpinaku


Składniki i proporcje:

  • 1 opakowanie gnocchi 500 g (użyłam gnocchi z pomidorami i mozzarellą z Biedronki)
  • 30 dag młodego szpinaku
  • garść podsuszanych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • cebula
  • 250 ml śmietany kremówki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • głęboka patelnia lub szeroki garnek z grubym dnem
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • wyciskacz do czosnku
  • sitko
  • 100156-gnocchi_na_szpinaku-fot1a

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę a następnie zeszklić na głębokiej patelni, do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w paski podsuszane pomidory, przesmażyć około 2-3 minuty. Szpinak umyć i dobrze odsączyć na sitku. Wlać wino na patelnię, gdy odparuje niemal cały płyn, dodać umyty szpinak oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Chwilę razem przesmażyć i wlać śmietanę kremówkę. Kiedy sos zacznie gęstnieć (po kilku minutach) doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gnocchi podsmażyć na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Danie układać warstwowo - najpierw sos szpinakowy, następnie gnocchi, zwieńczeniem będą pomidorki koktajlowe. Smacznego!

Dodatkowe informacje:

Przepis znalazłam w gazetce "Włoskie Smaki" wydanej przez Biedronkę. Polecam to pyszne, pożywne danie, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji