01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: kasza jaglana, daktyle, migdały, wiórki kokosowe, płatki owsiane, ewentualnie mleko lub mleko roślinne.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 12.12.2014 Nr katalogowy: KS100154 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Kaszę przełożyć na sitko i przelać kilkukrotnie gorącą i zimną wodą, dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się, charakterystycznej dla jaglanki, goryczki. W garnku należy zagotować mleko pół na pół wymieszane z wodą - ilość płynu powinna być 3 razy większa niż ilość kaszy (czyli na pół kubka kaszy potrzebujemy 1,5 kubka płynu do jej ugotowania). Do gotującego się mleka z wodą przekładam kaszę, delikatnie przemieszam i przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz do minimalnego. Kaszy, w międzyczasie, nie mieszam, gotuję aż wchłonie cały płyn - około . Ugotowaną kaszę przełożyć do miski, dodać daktyle i zmiksować na gęsty krem. Następnie dodać migdały, wiórki kokosowe i płatki owsiane. Całość wymieszać. Gdy uzyskana masa jest zbyt rzadka, dodać trochę płatków lub wiórków kokosowych. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W dłoniach formować kulki z ciasta, przekładać na blachę i nieco spłaszczać (do wysokości około 1 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 30-40 minut. Ciastka powinny się delikatnie wyzłocić. Ciasta wystudzić na kratce.
Dodatkowe informacje:
Przepis inspirowany przepisem znalezionym na www.facetikuchnia.com.pl, zmodyfikowałam go pod kątem składników, które akurat miałam dostępne w domu. Bardzo smaczne ciastka, nie za słodkie, nie za twarde, doskonałe jako przekąska.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Czegoś takiego szukałam i przypadkiem trafiłam na Twoją stronę. Zapisałam do ulubionych