ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Ciastka jaglane

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: kasza jaglana, daktyle, migdały, wiórki kokosowe, płatki owsiane, ewentualnie mleko lub mleko roślinne.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria:  ciasta i desery

 

Data wpisu: 12.12.2014

Nr katalogowy: KS100154

 

ciastka jaglane


Składniki i proporcje:

  • 100 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 10-12 daktyli (bez pestek)
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków owsianych

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • sitko
  • garnek
  • miska
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • duża blacha do pieczenia
  • 100154-ciastka_jaglane-fot1a

Przygotowanie:

Kaszę przełożyć na sitko i przelać kilkukrotnie gorącą i zimną wodą, dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się, charakterystycznej dla jaglanki, goryczki. W garnku należy zagotować mleko pół na pół wymieszane z wodą - ilość płynu powinna być 3 razy większa niż ilość kaszy (czyli na pół kubka kaszy potrzebujemy 1,5 kubka płynu do jej ugotowania). Do gotującego się mleka z wodą przekładam kaszę, delikatnie przemieszam i przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz do minimalnego. Kaszy, w międzyczasie, nie mieszam, gotuję aż wchłonie cały płyn - około . Ugotowaną kaszę przełożyć do miski, dodać daktyle i zmiksować na gęsty krem. Następnie dodać migdały, wiórki kokosowe i płatki owsiane. Całość wymieszać. Gdy uzyskana masa jest zbyt rzadka, dodać trochę płatków lub wiórków kokosowych. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W dłoniach formować kulki z ciasta, przekładać na blachę i nieco spłaszczać (do wysokości około 1 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 30-40 minut. Ciastka powinny się delikatnie wyzłocić. Ciasta wystudzić na kratce.

Dodatkowe informacje:

Przepis inspirowany przepisem znalezionym na www.facetikuchnia.com.pl, zmodyfikowałam go pod kątem składników, które akurat miałam dostępne w domu. Bardzo smaczne ciastka, nie za słodkie, nie za twarde, doskonałe jako przekąska.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji