ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Zupa krem z dyni

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: dynia, cebula, ciecierzyca, bulion, masło, garam masala, imbir, papryka ostra, sól, jogurt naturalny, groszek ptysiowy.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, dla mam karmiących

Kategoria: dania obiadowe, zupy i kremy

 

Data wpisu: 02.11.2014

Nr katalogowy: KS100149

 

zupa krem z dyni


Składniki i proporcje:

  • około 80-90 dag miąższu z dyni (użyłam dyni piżmowej)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 puszka ciecierzycy (użyłam ciecierzycy gotowanej na parze)
  • masło
  • olej
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 litr bulionu
  • garam masala
  • curry
  • sól
  • papryka ostra
  • ewentualnie groszek ptysiowy do podania

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • mikser
  • sitko
  • patelnia
  • garnek
  • 100149-zupa_krem_z_dyni-fot1a

Przygotowanie:

Dynię obrać, pokroić w większą kostkę, przełożyć do garnka i podsmażyć na maśle. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w większą kostkę i zeszklić na oleju. Do dyni dodać bulion, podgotować aż dynia zmięknie. Następnie dodać cebulę oraz odsączoną na sitku ciecierzycę. Gotować razem około 10 minut. Zupę zmiksować, dodać jogurt i doprawić do smaku garam masalą, imbirem, curry oraz papryką ostrą. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym. Mamom karmiącym polecam delikatniej doprawić :-)

Dodatkowe informacje:

Zupa krem z dyni cudownie rozgrzewa w chłodny dzień, jest wyjątkowo smaczna. Polubią ją nawet osoby niezbyt przychylne dyni. Zapraszam do wypróbowania.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji