ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Zapiekany makaron z jabłkami

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: makaron, jabłka, jajko, cukier, mleko, cynamon, masło.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki, ciasta i desery

 

Data wpisu: 22.11.2013

Nr katalogowy: KS100017

 

Zapiekany makaron z jabłkami


Składniki i proporcje:

  • 25 dag drobnego makaronu np. w kształcie ryżu, krajanka
  • 50 dag jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • cynamon w proszku - do smaku
  • masło
  • bułka tarta

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • tarka
  • mikser lub trzepaczka do jajek
  • miska
  • naczynie żaroodporne

  • 100017-zapiekany_makaron_z_jablkami-fot2a

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Jajka za pomocą miksera lub trzepaczki do jajek bardzo dokładnie wymieszać z cukrem, mlekiem oraz cynamonem w proszku (bardzo lubimy cynamon więc daję go dosyć dużo). Powinno się uzyskać konsystencję "sosu". Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Powstały sos Wymieszać z makaronem i jabłkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać dokładnie bułką tartą. Wyłożyć masę makaronową. Całość posypać wiórkami masła, masło można również roztopić w rondelku i polać zawartość naczynia żaroodpornego. Zapiekać bez przykrycia ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.

Dodatkowe informacje:

Makaron zapiekany z jabłkami to specjalność mojego Taty. Polecam - naprawdę trudno mu się oprzeć :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Natt

    Jak tu pięknie! Widać rękę perfekcjonisty :D Rzeczywiście trzeba przyznać, że strona jest tak dobrze zorganizowana, że napatrzeć się nie mogę...
    A przepis myślę, że przypadłby mojej rodzince do gustu, choć wykorzystam większy makaron - jakieś świderki może :) Pozdrawiam! http://cynamon.blogujaca.pl

    z Poznan, Poland
  • Dziękuję bardzo za miłe słowa :-) Wygląd tej strony i jej funkcjonalność to zasługa mojego Ślubnego. Zależało mi na takim zorganizowaniu serwisu aby wyszukanie potraw nie stanowiło problemu i było przyjazne dla użytkownika. Jest wiele świetnych blogów kulinarnych ale czasami ciężko tam coś szybko znaleźć.
    Mam nadzieję, że Rodzince posmakuje coś jeszcze z moich propozycji :-) Pozdrawiam!