ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Chlebki po królewsku

 Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: mąka pszenna, jajka, mleko, jasne pieczywo, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: śniadanie, inne

 

Data wpisu: 17.12.2013

Nr katalogowy: KS100055

 

chlebki po królewsku


  • 100055-chlebki_po_krolewsku-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 0,5 l mleka
  • 25-30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • jasne pieczywo
  • olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • miska
  • patelnia
  • mikser
  • ręcznik papierowy
  • 100055-chlebki_po_krolewsku-fot2a
  • 100055-chlebki_po_krolewsku-fot3a

Przygotowanie:

Pieczywo pokroić w kromki. W misce zmiksować mleko z mąką pszenną oraz jajkami - powinno się otrzymać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano zanurzone w cieście kromki pieczywa.

Dodatkowe informacje:

Jest to doskonały sposób na "zagospodarowanie" czerstwego pieczywa, chlebki po królewsku można jeść zarówno na słodko jak i na pikantnie - wedle upodobania :). U nas najczęściej goszczą bez dodatków (takie są również bardzo smaczne) albo z dodatkiem słodkich przetworów.

Przepis na chlebki po królewsku pochodzi z rodzinnego domu mojego Męża, była to specjalność jego Taty. Tradycji stało się zadość i teraz mój Mąż od czasu do czasu przygotowuje nam takie śniadanko.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji