01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: kasza gryczana, ser biały, oliwa, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, śmietana, jajka, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, masło lub margaryna.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki
Data wpisu: 22.11.2013 Nr katalogowy: KS100014 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzać oliwę a następnie wsypać suchą kaszę, prażyć kaszę na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszać. Uprażoną kaszę zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i często mieszając gotować na małym ogniu aż do chwili, gdy kasza wchłonie całą wodę. Rondelek odstawić pod przykryciem. Ser biały rozgnieść widelcem w misce, dodać spienione jajka, pokrojony drobno szczypiorek, koperek oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na spód wysmarowanego masłem lub margaryną naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę uprażonej kaszy, na nią wyłożyć masę serową, następnie wyłożyć pozostałą kaszę. Wyrównać powierzchnię i zalać śmietaną. Piec bez przykrycia przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Zapiekanka jest gotowa, gdy śmietana się nieco przyrumieni.
Dodatkowe informacje:
Tym daniem przekonałam się do jedzenia kaszy gryczanej więc tym bardziej polecam ją tym, którzy są sceptycznie nastawieni do kaszy :)
Przepis pochodzi z książki kucharskiej pt. "Kuchnia Polska - 1001 przepisów" autorstwa Ewy Aszkiewicz.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stałego menu, robię je przynajmniej raz w miesiącu
Robiłam wersję zgodną z przepisem oraz modyfikację z dodatkiem zesmazonej w kostkę kiełbasy - mnie bardziej smakuje wersja "klasyczna" a mężowi ta z kiełbasą
Zrobiłam, zmodyfikowałam dodając do kaszy podmażony pokrojony w kostkę boczek, żeby męża zachęcić do spróbowania. Twaróg doprawiłam cebulą, czosnkiem, ziołami z mojego parapetu, solą, pieprzem. Pycha, zajadalismy się z mężem. dziś robię już trzeci raz- na pewno nie ostatni
Bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się niezmiernie, że potrawa przypadła Państwu do gustu Zachęcam do wypróbowania innych przepisów, mam nadzieję, że coś jeszcze zagości w Państwa domowym menu
Pozdrawiam!