ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera białego

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: kasza gryczana, ser biały, oliwa, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, śmietana, jajka, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, masło lub margaryna.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki

 

Data wpisu: 22.11.2013

Nr katalogowy: KS100014

 

Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera białego


Składniki i proporcje:

  • 1 czubata szklanka suchej kaszy gryczanej (2 torebki po 100g)
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 50 dag sera białego w kostce
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 1 duża śmietana 12% lub 18%
  • masło lub margaryna

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • rondelek z grubym dnem
  • deska do krojenia
  • miska
  • naczynie żaroodporne (używam dosyć wysokiego naczynia żaroodpornego o średnicy 21 cm)
  • 100014-zapiekanka_z_kaszy_gryczanej_i_sera_bialego-fot1a

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzać oliwę a następnie wsypać suchą kaszę, prażyć kaszę na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszać. Uprażoną kaszę zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i często mieszając gotować na małym ogniu aż do chwili, gdy kasza wchłonie całą wodę. Rondelek odstawić pod przykryciem. Ser biały rozgnieść widelcem w misce, dodać spienione jajka, pokrojony drobno szczypiorek, koperek oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na spód wysmarowanego masłem lub margaryną naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę uprażonej kaszy, na nią wyłożyć masę serową, następnie wyłożyć pozostałą kaszę. Wyrównać powierzchnię i zalać śmietaną. Piec bez przykrycia przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Zapiekanka jest gotowa, gdy śmietana się nieco przyrumieni.

Dodatkowe informacje:

Tym daniem przekonałam się do jedzenia kaszy gryczanej więc tym bardziej polecam ją tym, którzy są sceptycznie nastawieni do kaszy :)

Przepis pochodzi z książki kucharskiej pt. "Kuchnia Polska - 1001 przepisów" autorstwa Ewy Aszkiewicz.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji