01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: otręby owsiane, otręby owsiane granulowane, płatki owsiane, siemię lniane, żurawina suszona, płatki migdałowe, tarte lub drobno pokrojone migdały, cynamon, ewentualnie xylitol lub miód, mus jabłkowy, jajko, olej, aromat waniliowy.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, dla mam karmiących
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 21.01.2014 Nr katalogowy: KS100076 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać: otręby owsiane, otręby owsiane granulowane, płatki owsiane, siemię lniane, żurawinę suszoną, płatki migdałowe, tarte lub drobno posiekane migdały oraz cynamon. W drugiej misce wymieszać mus jabłkowy z jajkiem, olejem oraz aromatem waniliowym a następnie przelać zawartość do dużej miski. Całość dokładnie wymieszać - najpierw łyżką a następnie wyrobić rękami. Jeśli wydaje nam się, że ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać płatki owsiane lub otręby owsiane. Ciasto można ewentualnie dosłodzić xyliotolem lub miodem do smaku. Z tak przygotowanego ciasta formować nie za duże kulki (maksymalnie 4-5 cm średnicy), układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i spłaszczać łyżką. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 20-25 minut do czasu gdy ciasteczka ładnie się przyrumienią. Ciasteczka od razu wyjmować z piekarnika.
Dodatkowe informacje:
Przepis na dietetyczne ciasteczka znalazłam na blogu "lekko w kuchni", niemniej jednak został on przeze mnie nieco zmodyfikowany.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com