ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Spaghetti alla puttanesca

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: tuńczyk w sosie własnym, pomidory pelati, wytrawne wino, kapary, natka pietruszki, czosnek, oliwa, sól, pieprz, ser żółty, makaron spaghetti.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, dania rybne

 

Data wpisu: 06.12.2013

Nr katalogowy: KS100045

 

spaghetti alla puttanesca


  • 100045-spaghetti_alla_puttanesca-fot1a

Składniki i proporcje:

  • około 30 dag makaronu spaghetti
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka pomidorów pelati krojonych
  • około 1/3 szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżka kaparów
  • spora garść posiekanej natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • około 15 dag sera żółtego

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • wyciskacz do czosnku
  • deska do krojenia
  • tarka
  • patelnia
  • garnek
  • sitko
  • 100045-spaghetti_alla_puttanesca-fot2a

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente. W międzyczasie na oliwie chwilę podsmażyć wyciśnięte ząbki czosnku, dodać pomidory, wino oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę podgotować. Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane kapary i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i chwilę podgrzać. Odcedzony makaron wymieszać z sosem i startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym. Od razu podawać.

Dodatkowe informacje:

Na swojej kulinarnej drodze spotkałam wiele przepisów na spaghetti alla puttanesca. Ten o tyle mi przypadł do gustu, że poza tym a może przede wszystkim, że jest pyszny to jednocześnie dosyć ekonomiczny - tuńczyk wspaniale smakuje i może spokojnie konkurować z anchois, które to często pojawiają się w przepisie podstawowym.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Pełny bebech

    Świetna rzecz, kucharz elastyczny, nie trzyma się sztywno reguł. W kuchni to zbędne. Pietruszka i czosnek, super smak. A spagetti oczywiście daje niekończące się możliwości.

  • Gość - Giovanni

    Proszę nie wprowadzać w błąd, to nie jest spaghetti ala putanesca tylko spaghetti z dorszem. Podstawowym składnikami spaghetti ala putanesca są anchovis I czarne oliwki, których w powyższym przepisie brak.

  • Gwoli sprostowania: w przepisie nie występuje dorsz tylko tuńczyk :) Jeśli chodzi o sam przepis - kuchnia to ogromne pole do improwizacji i tyle ile osób gotujących, tyle może być różnych wariantów tego samego dania. Jeśli nawet korzystamy z tego samego przepisu to przygotowana potrawa inaczej będzie smakować w moim domu, inaczej np. u mojej sąsiadki. Podobnie jak z powyższym przepisem jest z, wydawałoby się klasyką polskiej kuchni, a mianowicie z pierogami - na samo ciasto do pierogów jest mnóstwo przepisów. Czy któryś jest najwłaściwszy? Nie - ważne jest aby nam smakowało :) Pozdrawiam!