01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: poniżej 30 minut
Składniki: tuńczyk w sosie własnym, pomidory pelati, wytrawne wino, kapary, natka pietruszki, czosnek, oliwa, sól, pieprz, ser żółty, makaron spaghetti.
Dieta: bez ograniczeń
Kategoria: dania obiadowe, dania rybne
Data wpisu: 06.12.2013 Nr katalogowy: KS100045 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente. W międzyczasie na oliwie chwilę podsmażyć wyciśnięte ząbki czosnku, dodać pomidory, wino oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę podgotować. Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane kapary i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i chwilę podgrzać. Odcedzony makaron wymieszać z sosem i startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym. Od razu podawać.
Dodatkowe informacje:
Na swojej kulinarnej drodze spotkałam wiele przepisów na spaghetti alla puttanesca. Ten o tyle mi przypadł do gustu, że poza tym a może przede wszystkim, że jest pyszny to jednocześnie dosyć ekonomiczny - tuńczyk wspaniale smakuje i może spokojnie konkurować z anchois, które to często pojawiają się w przepisie podstawowym.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Świetna rzecz, kucharz elastyczny, nie trzyma się sztywno reguł. W kuchni to zbędne. Pietruszka i czosnek, super smak. A spagetti oczywiście daje niekończące się możliwości.
Proszę nie wprowadzać w błąd, to nie jest spaghetti ala putanesca tylko spaghetti z dorszem. Podstawowym składnikami spaghetti ala putanesca są anchovis I czarne oliwki, których w powyższym przepisie brak.
Gwoli sprostowania: w przepisie nie występuje dorsz tylko tuńczyk Jeśli chodzi o sam przepis - kuchnia to ogromne pole do improwizacji i tyle ile osób gotujących, tyle może być różnych wariantów tego samego dania. Jeśli nawet korzystamy z tego samego przepisu to przygotowana potrawa inaczej będzie smakować w moim domu, inaczej np. u mojej sąsiadki. Podobnie jak z powyższym przepisem jest z, wydawałoby się klasyką polskiej kuchni, a mianowicie z pierogami - na samo ciasto do pierogów jest mnóstwo przepisów. Czy któryś jest najwłaściwszy? Nie - ważne jest aby nam smakowało Pozdrawiam!