ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Curry z burakami

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: pierś z kurczaka, buraki, cebula, mleko kokosowe, olej, przyprawa curry, płatki migdałowe.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne

 

Data wpisu: 25.04.2014

Nr katalogowy: KS100104

 

curry z burakami


  • 100104-curry_z_burakami-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 50 dag buraków
  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • przyprawa curry
  • garść płatków migdałowych
  • olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • blaszka do pieczenia
  • 2 patelnie (w tym 1 duża i dosyć głęboka)
  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • folia aluminiowa
  • 100104-curry_z_burakami-fot2a

Przygotowanie:

Buraki umyć i każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku  nagrzanym do 200 stopni C przez około 60 minut. Buraki ostudzić, obrać i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie podsmażyć na oleju na dużej patelni, dodać 3 łyżeczki curry, poddusić razem. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę i dodać do cebuli. Chwilę razem podsmażyć - do czasu ścięcia się kurczaka. Dodać mleko kokosowe, zamieszać, przykryć patelnię pokrywką - dusić na małym ogniu około 20 minut. Następnie dodać buraki, podgotować razem kilka minut, doprawić curry do smaku. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni (około 5 minut). Curry podawać z ryżem, posypane uprażonymi płatkami migdałowymi.

Dodatkowe informacje:

Do przygotowania tego dosyć nietypowego curry zainspirowała mnie "Chillibite". Pierwotny przepis musiałam nieco zmodyfikować ze względu na pewne ograniczenia w mojej diecie :) Polecam to pyszne i aromatyczne danie - na pewno  pozytywnie zaskoczy Wasze podniebienia :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji