01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: pierś z kurczaka, buraki, cebula, mleko kokosowe, olej, przyprawa curry, płatki migdałowe.
Dieta: bez ograniczeń
Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne
Data wpisu: 25.04.2014 Nr katalogowy: KS100104 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Buraki umyć i każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 60 minut. Buraki ostudzić, obrać i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie podsmażyć na oleju na dużej patelni, dodać 3 łyżeczki curry, poddusić razem. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę i dodać do cebuli. Chwilę razem podsmażyć - do czasu ścięcia się kurczaka. Dodać mleko kokosowe, zamieszać, przykryć patelnię pokrywką - dusić na małym ogniu około 20 minut. Następnie dodać buraki, podgotować razem kilka minut, doprawić curry do smaku. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni (około 5 minut). Curry podawać z ryżem, posypane uprażonymi płatkami migdałowymi.
Dodatkowe informacje:
Do przygotowania tego dosyć nietypowego curry zainspirowała mnie "Chillibite". Pierwotny przepis musiałam nieco zmodyfikować ze względu na pewne ograniczenia w mojej diecie :) Polecam to pyszne i aromatyczne danie - na pewno pozytywnie zaskoczy Wasze podniebienia :)
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Najlepiej przekonać się o tym na własnej skórze - zapraszam do wypróbowania :-)