ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Zupa z buraczkami

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: buraki, marchewki, pietruszki, seler, ziemniaki, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ocet, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: dania obiadowe, zupy i kremy

 

Data wpisu: 15.02.2014

Nr katalogowy: KS100087

 

zupa z buraczkami


Składniki i proporcje:

  • 5 buraków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki octu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • obieraczka
  • wyciskacz do czosnku
  • deska do krojenia
  • tarka
  • 2 garnki, w tym jeden duży
  • 100087-zupa_z_buraczkami-fot1a

Przygotowanie:

Ugotować buraki, buraków do gotowania nie trzeba obierać ze skórki. Polecam obrać buraki jak będą jeszcze lekko ciepłe, wtedy najłatwiej schodzi z nich skórka. Po przestygnięciu buraków zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie poddusić na oleju w dużym garnku. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Gdy cebula będzie już miękka dodać marchewkę, pietruszkę i seler oraz wyciśnięty czosnek. Podsmażyć razem kilka minut. Całość zalać ok. 2,5 l wody i dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz. Po około 10 minutach gotowania dodać ziemniaki.Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodać buraki. Pogotować razem kilka minut - trzeba uważać aby zupa się nie zagotowała. Dodać ocet - ocet dodajemy stopniowo po maksymalnie 1 łyżce i za każdym razem próbujemy czy zupa ma już odpowiedni smak. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje:

Z podanej ilości składników otrzymujemy 5 l  bardzo gęstej zupy, która z powodzeniem może stanowić samodzielny obiad. Zupa z buraczkami świetnie smakuje ze świeżym koperkiem, można ją również wzbogacić o odrobinę jogurtu lub kwaśnej śmietany (dodane już bezpośrednio na talerzu).


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy