ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Kulebiak z łososiem i kaszą gryczaną

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: ciasto francuskie, łosoś wędzony, kasza gryczana, jajka, koperek, jogurt naturalny, sól, pieprz, czosnek, majonez.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, dania rybne

 

Data wpisu: 07.05.2014

Nr katalogowy: KS100110

 

kulebiak z łososiem i kaszą gryczaną


Składniki i proporcje:

Kulebiak:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 20 dag łososia wędzonego (najczęściej używam łososia wędzonego sałatkowego)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • pęczek koperku
  • 10 dag jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Sos czosnkowy:

  • 1 ząbek czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miseczki
  • wyciskacz do czosnku
  • papier do pieczenia
  • blacha do pieczenia
  • 100110-kulebiak_z_lososiem_i_kasza_gryczana-fot1a

Przygotowanie:

Kaszę wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Koperek umyć i drobno posiekać. Jajka pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowie ciasta (z zachowaniem marginesu do zlepienia po bokach) ułożyć kolejno: warstwę kaszy, jajek, łososia oraz posiekanego koperku. Przykryć pozostałym ciastem i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Tak przygotowany kulebiak posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 15-20 minut (do czasu zarumienienia się ciasta).

Kulebiak podaję z sosem czosnkowym: w miseczce połączyć dokładnie jogurt naturalny, majonez i wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawić do smaku pieprzem.

Dodatkowe informacje:

W zasadzie powinnam ten przepis nazwać "Kulebiakiem po warszawsku" a to dlatego, że pomysł na jego przygotowanie podsunął mi pewien znajomy z Warszawy. Po zapoznaniu się z przepisem na kulebiaka z łososiem po fińsku, zdradził mi że w jego domu zamiast ryżu używa się kaszy gryczanej. Jako, że bardzo lubimy kaszę gryczaną koniecznie musiałam wypróbować ten przepis. Mojemu Ślubnemu taka wersja posmakowała nawet bardziej niż dotychczas przygotowywane danie :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji