ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Truskawkowe tiramisu

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: podłużne biszkopty, serek mascarpone, śmietana kremówka, herbata earl grey, biały rum, cukier puder, gorzkie kakao, truskawki.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: cista i desery

 

Data wpisu: 25.05.2014

Nr katalogowy: KS100114

 

truskawkowe tiramisu


  • 100114-truskawkowe_tiramisu-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 60 dag truskawek
  • około 100 g biszkoptów (użyłam biszkoptów z Aldiego)
  • 400 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • około 100 ml mocnego naparu herbaty earg grey
  • 2 łyżki białego rumu
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miski
  • mikser
  • deska do krojenia
  • małe sitko
  • przezroczysta salaterka lub pucharki
  • 100114-truskawkowe_tiramisu-fot2a
  • 100114-truskawkowe_tiramisu-fot3a

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem. W drugiej misce rozmiksować nieco serek mascarpone. Bitą śmietanę połączyć stopniowo i bardzo ostrożnie z serkiem mascarpone - najlepiej przy użyciu szpatułki do ciasta. W salaterce układamy pierwszą warstwę biszkoptów - w tym celu biszkopty na chwilę zanurzamy w naparze z herbaty wymieszanym z rumem. Na biszkopty nakładamy połowę masy śmietanowej i posypujemy ją gorzkim kakao. Następnie układamy truskawki pokrojone w grubsze plastry. Na truskawkach układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, pozostałą masę śmietanową, ponownie posypujemy całość gorzkim kakao. Ostatnią warstwę stanowią połówki truskawek. Deser najlepiej smakuje po kilku godzinach pobytu w lodówce.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji