ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Gruszki w delikatnej zalewie octowej

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: gruszki, woda, ocet, cukier, goździki, cynamon, cytryna.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska

Kategoria: przetwory, przystawki, przekąski

 

Data wpisu: 26.11.2013

Nr katalogowy: KS100033

 

gruszki w delikatnej zalewie octowej


Składniki i proporcje:

  • 1 kg twardych gruszek (najlepiej konferencji)
  • 3,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu winnego 10%
  • 20 dag cukru (można dać nieco więcej)
  • 7-8 goździków
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 cytryna

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • miska
  • większy garnek do gotowania gruszek
  • garnek do pasteryzacji
  • słoiki o pojemności minimum 0,5 l
  • ściereczki kuchenne
  • 100033-gruszki_w_delikatnej_zalewie_octowej-fot1a

Przygotowanie:

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w większe kawałki (najlepiej ćwiartki lub połówki) i wkładać do miski z wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier, goździki oraz korę cynamonu. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Do gorącej zalewy włożyć gruszki i gotować około 3-5 minut aż staną się szkliste. Gruszki nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, zalać zalewą. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje:

Gruszki w delikatnej zalewie octowej stanowią dobry dodatek do mięs, są też smaczną samodzielną przekąską.

Przepis na gruszki otrzymałam od Mamy mojego Męża, która to sztukę przygotowywania przetworów ma opanowaną do perfekcji.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy