ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Pieczone kotleciki z indyka

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: mięso mielone z indyka, jajka, bułka tarta, szczypiorek, ser szopski lub feta, sól, pieprz, czosnek mielony, olej.

Dieta: bez ograniczeń, dla mam karmiących

Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne

 

Data wpisu: 31.07.2014

Nr katalogowy: KS100132

 

pieczone kotleciki z indyka


  • 100132-pieczone_kotleciki_z_indyka-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 75 dag mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 garści posiekanego szczypiorku
  • 10 dag pokrojonego w kostkę sera feta lub szopskiego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek mielony
  • olej do posmarowania blaszki

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • deska do krojenia
  • duża blaszka
  • pędzel
  • 100132-pieczone_kotleciki_z_indyka-fot2a

Przygotowanie:

Do miski włożyć mięso mielone, jajka, szczypiorek, bułkę tartą, wymieszać łyżką. Powstałą masę doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym oraz czosnkiem mielonym i wyrobić ręką - powinniśmy otrzymać konsystencję z której możliwe jest lepienie kotletów. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser i ponownie delikatnie wymieszać ręką. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać jeszcze trochę bułki tartej. Formować w dłoniach kotleciki i układać je na posmarowanej olejem blaszce. Kotleciki piec w temperaturze 190 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 15 minut do zarumienienia, następnie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 5 minut . Z podanej ilości składników otrzymujemy 12 kotlecików.

Dodatkowe informacje:

Tak przygotowane kotleciki są wyśmienitą alternatywą dla tradycyjnych, smażonych kotletów mielonych. Polecam i życzę smacznego!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji