ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Wegańskie ciasteczka waniliowe

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: mąka pszenna, cukier puder, olej, budyń waniliowy, aromat waniliowy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 04.02.2014

Nr katalogowy: KS100080

 

wegańskie ciasteczka waniliowe


  • 100080-weganskie_ciasteczka_waniliowe-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • nieco ponad 0,5 szklanki oleju
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • duża miska
  • mała miska lub większy kubek
  • duża blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • 100080-weganskie_ciasteczka_waniliowe-fot2a

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, budyń waniliowy, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia - wymieszać. W małej misce dokładnie wymieszać olej wraz z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Powstałą masę wlewamy do dużej miski. Następnie zagniatamy rękami ciasto, jeśli ciasto nie chce się zarobić, można dodać odrobinę oleju. Z ciasta uformować małe kulki i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszczyć widelcem. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 15-20 minut do czasu gdy ciasteczka ładnie się przyrumienią, pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Ciasteczka od razu wyjmować z piekarnika. Ciasteczka można podawać posypane cukrem pudrem - chociaż jak dla mnie są wystarczająco słodkie. Z podanej ilości składników uzyskujemy 20 ciasteczek.

Dodatkowe informacje:

Jako, że ponownie jestem na diecie eliminacyjnej, cały czas poszukuję możliwości urozmaicenia swojego menu. Pomysł na te ciasteczka zaczerpnęłam z blogu "Kuchnia wegAnki".


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji