ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Makaron po żydowsku

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: makaron, jajka, cukier, aromat waniliowy, sok z cytryny, ser biały, śmietana, mleko, cynamon, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki, ciasta i desery

 

Data wpisu: 20.11.2013

Nr katalogowy: KS100003

 

makaron po żydowsku


  • 100003-makaron_po_zydowsku-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 20 dag makaronu np. wstążki, w kształcie ryżu, krajanka
  • 4 jajka
  • 10 - 15 dag cukru
  • 50 dag sera białego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • minimum 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka oleju lub masło/margaryna do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • miska
  • mikser
  • naczynie żaroodporne (używam owalnego naczynia żaroodpornego o wymiarach 27 cm x 22 cm)
  • 100003-makaron_po_zydowsku-fot2a

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Jajka utrzeć z cukrem,  następnie dodać aromat waniliowy,  sok z cytryny, pokruszony ser, śmietanę i mleko. Zmiksować. Powstałą masę Wymieszać z makaronem i przełożyć do  natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać cynamonem. Zapiekać bez przykrycia około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy