ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Francuska tarta z jabłkami

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: ciasto francuskie, jabłka, cytryna, masło, cukier, cynamon.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 06.12.2013

Nr katalogowy: KS100043

 

francuska tarta z jabłkami


  • 100043-francuska_tarta_z_jablkami-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 małych lub 4 duże jabłka
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cytryna

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • wałek do ciasta
  • pędzel do smarowania ciasta
  • papier do pieczenia
  • duża blacha (używam blachy o wymiarach 41 cm x 36 cm)
  • 100043-francuska_tarta_z_jablkami-fot2a

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować i posypać łyżką cukru. Masło roztopić i wymieszać z 2 łyżkami cukru i 1,5 łyżeczki cynamonu. Odstawić do przestygnięcia. Umyte ale nieobrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i układać "na zakładkę" na cieście francuskim, zostawić mały brzeżek. Tak poukładane jabłka skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Przestudzonym masłem, za pomocą pędzla do ciasta, posmarować jabłka. Jabłka posypać pozostałym cynamonem. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210-220 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyciągnąć ciasto z piekarnika.

Dodatkowe informacje:

Ostrzegam - ciasto niebezpiecznie szybko znika :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji