ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Pizza gospodarza

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: mąka pszenna, drożdże, woda, olej, cukier, sól, zioła prowansalskie, bazylia, sos pomidorowy lub adżika lub sos paprykowy, cebula, ser żółty, kiełbasa, pieczarki, oliwki zielone.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, przystawki, przekąski

 

Data wpisu: 11.12.2013

Nr katalogowy: KS100050

 

pizza gospodarza


  • 100050-pizza_gospodarza-fot1a

Składniki i proporcje:

Ciasto na pizzę:

  • około 2,5 - 3 szklanek mąki pszennej
  • 1/3 kostki drożdży (około 35 g)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • spora szczypta ziół prowansalskich
  • spora szczypta bazylii

Dodatki do pizzy:

  • sos pomidorowy lub adżika lub sos paprykowy
  • 1 średnia cebula
  • około 25 dag kiełbasy (np. żywiecka, krakowska lub inna ulubiona)
  • około 20 dag sera żółtego
  • około 25 dag pieczarek
  • garść oliwek

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • tarka
  • deska do krojenia
  • wałek do ciasta
  • duża blacha (używam blachy o wymiarach 41 cm x 36 cm)
  • 100050-pizza_gospodarza-fot2a

Przygotowanie:

Do dużej miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, sól oraz wlać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Do miski z zaczynem wlać olej, dodać szklankę mąki i wymieszać. Następnie stopniowo dodać pozostałą mąkę i wyrabiać kilka minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę i rozwałkować. Ciasto posmarować sosem pomidorowym (najczęściej używam adżiki albo sosu paprykowego), posypać częścią sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach. Na tak przygotowany spód wyłożyć pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, pokrojoną w plastry kiełbasę, obrane i pokrojone w plastry pieczarki, pokrojone pieczarki. Ostatnią warstwę powinien stanowić ser żółty. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut (do przyrumienienia się brzegów ciasta).


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji