01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: papryka czerwona, cukier, ocet, olej, przecier pomidorowy, czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka w proszku.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska
Kategoria: przetwory, sosy, dipy
Data wpisu: 20.11.2013 Nr katalogowy: KS100002 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w większe kawałki a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach. Powstałą masę zmiksować do uzyskania możliwie najbardziej gładkiej konsystencji. Masę paprykową przełożyć do garnka i gotować około 15 minut we własnym sosie. Dodać: olej, czosnek wyciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, sól, ziele angielskie, liście laurowe. Stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Dodać do smaku: paprykę ostrą w proszku oraz pieprz. Gotować około 10 minut, często mieszając. Gorący sos nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.
Dodatkowe informacje:
Z powyższej ilości składników wyszło mi 10 słoiczków po musztardzie.
Sos paprykowy świetnie sprawdza się jako dodatek do: kanapek, tostów, grillowanego mięsa, zapiekanek a także jako sos do pizzy.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Stosuję ten sos np. do cevapcici i sprawdza się znakomicie ! :-)
Witam,
zastanawiałam się nad takim sosem. Teraz robię podobny tylko że dodaję papryczki ostre - wtedy powstaje taki ostry sos do kanapek i mięs
Warto! Kto raz spróbuje tego sosu już nigdy się z nim nie rozstaje