ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Sos paprykowy

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: papryka czerwona, cukier, ocet, olej, przecier pomidorowy, czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka w proszku.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska

Kategoria: przetwory, sosy, dipy

 

Data wpisu: 20.11.2013

Nr katalogowy: KS100002

 

sos paprykowy przetwory


  • 100002-sos_paprykowy-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 2,5 kg papryki czerwonej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 4 łyżki oleju
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 1,5 główki czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • papryka ostra w proszku
  • pieprz do smaku

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • miska
  • maszynka do mielenia mięsa
  • mikser
  • wyciskacz do czosnku
  • minimum 2 garnki (jeden na sos, pozostałe do pasteryzacji)
  • słoiki o pojemności około 0,2l
  • ściereczki kuchenne

  • 100002-sos_paprykowy-fot2a

Przygotowanie:

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w większe kawałki a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach. Powstałą masę zmiksować do uzyskania możliwie najbardziej gładkiej konsystencji. Masę paprykową przełożyć do garnka i gotować około 15 minut we własnym sosie. Dodać: olej, czosnek wyciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, sól, ziele angielskie, liście laurowe. Stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Dodać do smaku: paprykę ostrą w proszku oraz pieprz. Gotować około 10 minut, często mieszając. Gorący sos nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje:

Z powyższej ilości składników wyszło mi 10 słoiczków po musztardzie.

Sos paprykowy świetnie sprawdza się jako dodatek do: kanapek, tostów, grillowanego mięsa, zapiekanek a także jako sos do pizzy.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji