ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Adżika

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: pomidory, marchew, papryka czerwona, jabłka, cukier, czosnek, olej, ocet, sól, pieprz.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska

Kategoria: przetwory, sosy, dipy

 

Data wpisu: 09.12.2013

Nr katalogowy: KS100047

 

adżika


Składniki i proporcje:

  • 1,7 kg pomidorów (najlepsze są limy)
  • 35 dag marchwi
  • 35 dag jabłek (najlepiej antonówek)
  • 40 dag papryki czerwonej
  • 2 główki czosnku
  • około 1 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu 10%
  • 15 g soli
  • pieprz do smaku

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • miska
  • maszynka do mielenia mięsa
  • wyciskacz do czosnku
  • minimum 2 garnki (jeden na sos, pozostałe do pasteryzacji)
  • słoiki o pojemności około 0,2 l - 0,3 l
  • ściereczki kuchenne
  • 100047-adzika-fot1a

Przygotowanie:

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w większe kawałki, marchew oraz jabłka obrać i pokroić na kawałki. Powyższe składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach. Powstałą masę przełożyć go garnka i gotować bez przykrycia przez około 2h na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty czosnek, ocet, sól oraz olej. Cukier dodawać stopniowo i próbować. Doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze około 1h - 1,5h. Gorący sos nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje:

Adżika świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, tostów a także jako sos do pizzy.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy