ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Crunch

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: masło lub margaryna, cukier trzcinowy, syrop klonowy lub miód, płatki owsiane, imbir w proszku, płatki migdałowe.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 10.08.2014

Nr katalogowy: KS100136

 

crunch


Składniki i proporcje:

  • 10 dag masła lub margaryny (zdecydowanie polecam masło)
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 220 g drobnych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • płatki migdałowe do posypania

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • blaszka do pieczenia (piekłam w blaszce o wymiarach 22 cm x33 cm ale nie wypełniałam jej w pełni masą)
  • 100136-crunch-fot1a

Przygotowanie:

Na małym ogniu podgrzać powoli masło, cukier oraz miód lub syrop klonowy, dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać płatki owsiane oraz imbir. Dokładnie razem wymieszać. Powstałą masę przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem lub margaryną i delikatnie "uklepać" ręką, warstwa płatków powinna mieć minimum 5 mm. Posypać płatkami migdałowymi i ponownie delikatnie przyklepać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu i piec około 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Kroić po wystudzeniu.

Dodatkowe informacje:

Przepis na crunch pochodzi z książki Elizy Mórawskiej - White Plate słodkie. Jest to rewelacyjna, szybka do przygotowania przekąska, szczególnie gdy mamy ochotę troszkę połasuchować :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Baszka

    Wyglądają przepysznie... Na fali noworocznych postanowień i zamiaru wprowadznia zmian w swoim jadłospisie chyba przygotują sobie takie pyszności. Zdrowe słodkości to lubię ;) Jeśli używasz miodu to polecam doskonałe miody z Podkarpacia http://sklepmiodek.pl/