ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Desernik truskawkowy

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: biszkopty, jogurt grecki, serek waniliowy, żelatyna, woda, truskawki, cukier puder lub xylitol.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 29.05.2014

Nr katalogowy: KS100117

 

desernik truskawkowy


  • 100117-desernik_truskawkowy-fot1a

Składniki i proporcje:

  • kilka biszkoptów (ilość biszkoptów zależy od wielkości formy, w której przygotowujemy deser, ja użyłam 8 podłużnych biszkoptów)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 g serka waniliowego
  • 50 dag truskawek
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • około 5-6 łyżek cukru pudru lub xylitolu

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miski
  • mikser
  • sitko
  • mała tortownica (użyłam tortownicy o średnicy 17 cm) - deser można też przygotować w pucharkach lub niewielkich szklaneczkach
  • 100117-desernik_truskawkowy-fot2a

Przygotowanie:

W tortownicy ułożyć biszkopty. W misce wymieszać jogurt grecki z serkiem waniliowym, ewentualnie dosłodzić 2 łyżkami cukru pudru lub xylitolu. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżki żelatyny, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestudzenia. Przestudzoną żelatynę dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopty i odstawić do lodówki. Truskawki umyć, osączyć na sitku, odszypułkować, pokroić w większe kawałki i przełożyć do miski. Truskawki zmiksować na mus, dodać ewentualnie 2-3 łyżki cukru lub xylitolu i ponownie zmiksować. Jeśli truskawki są wystarczająco słodkie, można pominąć ten dodatek. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny, dokładnie wymieszać. Żelatynę dodać do truskawek i dokładnie wymieszać. Na zastygniętą masę serową wylewamy lekko tężejącą galaretkę truskawkową i odstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.

Dodatkowe informacje:

Gwarantuję, że kto raz spróbuje przygotowanej samodzielnie galaretki truskawkowej, nigdy nie wróci do galaretek "z torebki" :). Cały smak i aromat deseru uzyskujemy właśnie dzięki tej pachnącej truskawkami i świeżością galaretce. Pycha!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji