ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Zapiekanka z ziemniakami

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: ziemniaki, marchewki, pietruszki, mięso mielone, pomidory pelati, czosnek, cebula, sól, pieprz, czubryca zielona, olej, jajka, ketchup lub sos paprykowy lub adżika, ewentualnie ser żółty .

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania mięsne, dania obiadowe, zapiekanki

 

Data wpisu: 25.02.2014

Nr katalogowy: KS100089

 

zapiekanka z ziemniakami


  • 100089-zapiekanka_z_ziemniakami-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbków czosnku
  • puszka pomidorów pelati
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • czubryca zielona
  • sól
  • pieprz
  • ketchup lub sos paprykowy lub adżika
  • ewentualnie 5 dużych plastrów sera żółtego (około 20 dag)

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • patelnia
  • obieraczka
  • tłuczek do ziemniaków
  • deska do krojenia
  • tarka
  • garnek
  • duże naczynie żaroodporne
  • 100089-zapiekanka_z_ziemniakami-fot2a
  • 100089-zapiekanka_z_ziemniakami-fot3a

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, gdy będą jeszcze ciepłe  ugnieść je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodać jajka, ewentualnie ser żółty, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czubrycą zieloną - całość dokładnie wymieszać, można sobie ułatwić zadanie używając ponownie tłuczka do ziemniaków. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę, poddusić na oleju. Marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Do tak przygotowanych warzyw dodać pokrojony drobno czosnek - całość dusić do czasu, gdy warzywa staną się miękkie. Zawartość patelni można podlać odrobiną wody. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać mięso mielone i szybko je rozdrobnić widelcem lub łopatką na patelni. Po ścięciu się mięsa dodać pomidory pelati, razem wymieszać i chwilę podgotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czubrycą zieloną oraz ketchupem, sosem paprykowym lub adżiką.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć sos mięsno-warzywny a następnie masę ziemniaczaną. Zapiekankę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 30-40 minut do czasu lekkiego zarumienienia się ziemniaków.

Dodatkowe informacje:

To jedno z dań, dzięki któremu możemy się przekonać, że połączenie niewyszukanych składników daje zadziwiający efekt :) Serdecznie polecam, jest pyszne!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy