ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Placuszki waniliowe

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: serki waniliowe homogenizowane, mleko, mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajka, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: śniadanie, ciasta i desery, dania obiadowe, inne

 

Data wpisu: 29.04.2014

Nr katalogowy: KS100107

 

placuszki waniliowe


Składniki i proporcje:

  • 2 homogenizowane serki waniliowe (2 x 150g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 20 dag mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • patelnia
  • ręczniki papierowe
  • 100107-placuszki_waniliowe-fot1a

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszać serki waniliowe z mąką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz mlekiem. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste ciasto. Na rozgrzaną niewielką ilość oleju wykładamy, za pomocą łyżki, nie za duże placuszki. Smażymy na średnim ogniu do czasu zarumienienia. Po usmażeniu odsączamy placuszki na ręczniku papierowym. Placuszki podajemy z owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje:

Według mnie placuszki są wystarczająco słodkie, niemniej jednak zawsze można dodać do ciasta trochę cukru.

Z podanej ilości składników otrzymujemy 15 placuszków wielkości jak na zdjęciu.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji