ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Sałatka z jarmużem

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: jarmuż, pomidory, ser feta lub szopski, migdały, musztarda sarepska, sok z cytryny, syrop klonowy, oliwa z oliwek.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: przystawki, przekąski, sałatki, śniadanie

 

Data wpisu: 29.07.2014

Nr katalogowy: KS100130

 

sałatka z jarmużem


Składniki i proporcje:

  • 2-3 garści jarmużu (użyłam jarmużu paczkowanego, gotowego do spożycia)
  • 1 większy pomidor
  • garść migdałów
  • kilka plastrów sera feta lub szopskiego

Sos:

  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 łyżeczek syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • salaterka
  • deska do krojenia
  • mały słoik
  • 100130-salatka_z_jarmuzem-fot1a

Przygotowanie:

Do słoika wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, syrop klonowy oraz musztardę, słoik zakręcić i potrząsać nim do wymieszania się składników. W salaterce wymieszać jarmuż z sosem, pomidora umyć i pokroić na ósemki a następnie ułożyć na jarmużu, ser pokroić w kawałki i również ułożyć na jarmużu. Migdały poszatkować i posypać nimi sałatkę.

Dodatkowe informacje:

Do jarmużu podchodziłam jak do przysłowiowego jeża bo niby co z nim zrobić? :-) Aż w końcu zdecydowałam się na zakup i od tej pory nie ma tygodnia aby nie gościł na naszym stole. Sos z tej sałatki można wykorzystywać do dowolnej mieszanki sałat, jest przepyszny. Polecam!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy