ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Śliwki do mięsa

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: śliwki, cukier, kwasek cytrynowy, woda, majeranek, sól, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska

Kategoria: przetwory, przystawki, przekąski

 

Data wpisu: 30.12.2013

Nr katalogowy: KS100060

 

śliwki do mięsa


Składniki i proporcje:

  • 1 kg śliwek
  • około 10 dag cukru (jeśli śliwki są bardzo słodkie - można zdecydoanie zmniejszyć ilość cukru albo w ogóle pominąć)
  • ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w łyżce wody
  • kopiasta łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 10 łyżek oleju (najlepiej słonecznikowego)

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • patelnia
  • garnek
  • słoiki o pojemności około 0,3 l - 0,4 l
  • ściereczki kuchenne
  • 100060-sliwki_do_miesa-fot1a

Przygotowanie:

Śliwki umyć, przekroić na połówki i wypestkować. Połówki śliwek przełożyć na patelnię na niezbyt rozgrzany tłuszcz. Smażyć do lekkiego zmiękczenia. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Nakładać do słoików i pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje:

Polecam z pieczonym mięsem lub jako dodatek do dań gulaszowych np. do wołowiny po flamandzku. Śliwki mogą być również doskonałą, samodzielną przekąską.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy