ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Wołowina po flamandzku

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: wołowina, cebule, ciemne piwo, liście laurowe, tymianek, bulion, musztarda, razowy chleb, masło, mąka pszenna, sól, pieprz.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne

 

Data wpisu: 26.12.2013

Nr katalogowy: KS100058

 

wołowina po flamandzku


  • 100058-wolowina_po_flamandzku-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1,5 kg łopatki lub pręgi wołowej
  • 4 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • 4 duże kromki razowego chleba
  • musztarda
  • około 0,7 l bulionu
  • łyżeczka tymianku
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • miska
  • łyżka cedzakowa
  • duża patelnia
  • duży garnek
  • 100058-wolowina_po_flamandzku-fot2a

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę jak do gulaszu, oprószyć pieprzem i mąką a następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła. Mięso przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej do garnka. Cebulę pokroić w kostkę i dusić z dodatkiem pozostałego masła na patelni po mięsie. Gdy cebula będzie już miękka, przełożyć całą zawartość patelni do garnka. Na patelnię wlać piwo i od czasu do czasu mieszając, chwilę podgotować. Podgrzane piwo przelać do garnka. W międzyczasie posmarować chleb razowy musztardą i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Składniki znajdujące się w garnku wymieszać a następnie dodać tyle bulionu aby mięso było zakryte. Dodać liście laurowe oraz tymianek. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje:

Wołowina po flamandzku jest daniem, które zachwyca Gości - mięciutkie mięso i niezwykle aromatyczny sos, którego smaku trudno zapomnieć. Proponuję podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną z dodatkiem sezonowej surówki.

Danie wydaje się być z pozoru pracochłonne ale tak naprawdę poza pokrojeniem składników i zamieszaniem od czasu do czasu w garnku nie wymaga naszej większej uwagi.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji