ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Kaczka pieczona z jabłkami

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: kaczka, jabłka, majeranek, czosnek, sól.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne

 

Data wpisu: 23.11.2013

Nr katalogowy: KS100021

 

Kaczka pieczona z jabłkami


  • 100021-kaczka_pieczona_z_jablkami-fot1a

Składniki i proporcje:

  • kaczka o wadze 2 kg
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka (najlepsze będą szare renety)
  • sól

Poza majerankiem i czosnkiem można dodać estragon lub paprykę słodką w proszku lub oregano albo kompozycję przypraw.

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • wyciskacz do czosnku
  • deska do krojenia
  • duże naczynie żaroodporne lub brytfanka
  • wykałaczki
  • 100021-kaczka_pieczona_z_jablkami-fot2a

Przygotowanie:

Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć od wewnątrz i na zewnątrz solą, majerankiem i ewentualnie innymi przyprawami, według własnych upodobań. Nam bardzo smakuje połączenie majeranku z estragonem. Dodatkowo od wewnątrz kaczkę natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki - nie obierać ze skórki. Do środka kaczki włożyć jabłka i spiąć kaczkę wykałaczkami. Kaczkę odstawić na kilka godzin aby przeszła smakiem przypraw oraz aby uzyskała temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia piec przez 30 minut, po tym czasie przykryć naczynie żaroodporne, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu i piec od 1,5h do 2h. Kaczkę podawać z żurawiną lub z winogronami z jabłkami na ostro.

Dodatkowe informacje:

Kaczka pieczona tym sposobem rozpływa się w ustach, mięso jest bardzo miękkie a w całym domu unosi się obłędny aromat.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji