ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Winogrona z jabłkami na ostro

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: winogrona, jabłka, cukier, gożdziki, ziele angielskie, imbir.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska

Kategoria: przetwory

 

Data wpisu: 23.11.2013

Nr katalogowy: KS100020

 

winogrona z jabłkami na ostro


  • 100020-winogrona_z_jablkami_na_ostro-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1 kg "działkowych" winogron
  • 1 kg jabłek (gatunek trudno rozpadający się, używałam cortlandów, bardzo dobrze sprawdzą się również szare renety)
  • około 40 dag cukru
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • imbir w proszku lub starty imbir
  • kilka łyżeczek żelfixu 3:1

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • sitko o drobnych oczkach
  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • garnek
  • miska
  • garnek do pasteryzacji
  • słoiki o pojemności około 0,2l
  • ściereczki kuchenne
  • 100020-winogrona_z_jablkami_na_ostro-fot2a

Przygotowanie:

Zrobić przecier z winogron - oddzielić grona, przebrać, przepłukać wodą. Do garnka wrzucić winogrona i chwilę podgotować - do czasu, gdy zaczną delikatnie puszczać sok. Następnie przetrzeć winogrona przez sitko. Uzyskany przecier przełożyć do garnka, podgrzewać i dodawać stopniowo cukier (nie wsypywać od razu całego cukru, próbować na bieżąco aby nie przesadzić z ilością cukru). Zagotować. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki i wkładać partiami do gorącego przecieru. Gotować na małym ogniu do czasu, gdy jabłka staną się szkliste. Dodać utłuczone goździki, ziele angielskie oraz sporo imbiru do smaku. Ilość dodawanego żelfixu zależy od uzyskanej konsystencji przecieru w winogron, najwięcej zdarzyło mi się dodać pół paczki. Gorące winogrona z jabłkami nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje:

Winogrona z jabłkami na ostro stanowią bardzo dobry dodatek do pasztetów, wędliny i pieczonych mięs.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji