01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: winogrona, jabłka, cukier, gożdziki, ziele angielskie, imbir.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska
Kategoria: przetwory
Data wpisu: 23.11.2013 Nr katalogowy: KS100020 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Zrobić przecier z winogron - oddzielić grona, przebrać, przepłukać wodą. Do garnka wrzucić winogrona i chwilę podgotować - do czasu, gdy zaczną delikatnie puszczać sok. Następnie przetrzeć winogrona przez sitko. Uzyskany przecier przełożyć do garnka, podgrzewać i dodawać stopniowo cukier (nie wsypywać od razu całego cukru, próbować na bieżąco aby nie przesadzić z ilością cukru). Zagotować. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki i wkładać partiami do gorącego przecieru. Gotować na małym ogniu do czasu, gdy jabłka staną się szkliste. Dodać utłuczone goździki, ziele angielskie oraz sporo imbiru do smaku. Ilość dodawanego żelfixu zależy od uzyskanej konsystencji przecieru w winogron, najwięcej zdarzyło mi się dodać pół paczki. Gorące winogrona z jabłkami nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.
Dodatkowe informacje:
Winogrona z jabłkami na ostro stanowią bardzo dobry dodatek do pasztetów, wędliny i pieczonych mięs.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
winogrona na ostro to absolutny hit w moim domu, właśnie przygotowuję kolejną porcję z tegorocznych zbiorów :-)