ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Pieczony schab z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: schab, zioła prowansalskie, czosnek, cebula, pieczarki, suszony rozmaryn, masło, śmietana, pieprz czarny mielony, olej.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania mięsne, dania obiadowe

 

Data wpisu: 11.12.2013

Nr katalogowy: KS100049

 

pieczony schab z sosem pieczarkowym


  • 100049-pieczony_schab_z_sosem_pieczarkowym-fot1a

Składniki i proporcje:

Schab pieczony:

  • 0,5 kg schabu w kawałku
  • 1 kopiasta łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia

Sos pieczarkowy:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • duży kubek śmietany 12%
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • około 50 g masła
  • olej

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • wyciskacz do czosnku
  • 2 patelnie
  • garnek lub rondelek
  • miseczka
  • naczynie żaroodporne
  • 100049-pieczony_schab_z_sosem_pieczarkowym-fot2a

Przygotowanie:

Schab pieczony:

Schab natrzeć pieprzem czarnym a następnie wyciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Schab odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie obsmażyć na rumiano z każdej strony schab na oleju. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 75 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 2h. Sprawdzić pod koniec pieczenia czy schab nie jest surowy - np. poprzez nakłucie widelcem. Proponuję podawać tak przygotowany schab z sosem pieczarkowym.

Sos pieczarkowy:

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać wyciśnięty ząbek czosnku, chwilę podsmażyć a następnie dodać obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem do czasu zeszklenia się cebuli. Zawartość patelni przełożyć do miseczki. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju wraz z masłem i podsmażyć pieczarki. Dodać zeszkloną cebulę, szczyptę rozmarynku i śmietanę. Chwilę podgotować. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i solą.

Dodatkowe informacje:

Pierwotny przepis pochodzi z "Kuchni Lidla" ale został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Przygotowując pierwszy raz to danie obawiałam się czy schab nie będzie suchy po tak długim pobycie w piekarniku - obawy okazały się zupełnie nieuzasadnione, mięso okazało się być bardzo soczyste i smaczne.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji