ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Konfitura syberyjska

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: jabłka, śliwki, gruszki, cukier, goździki, cynamon, aromat pomarańczowy.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: przetwory, dodatki do pieczywa, śniadanie

 

Data wpisu: 22.11.2013

Nr katalogowy: KS100016

 

konfitura syberyjska dżemy


Składniki i proporcje:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek prawdziwych)
  • 1 kg gruszek (najlepiej konferencji)
  • kilka goździków
  • 1 lub 2 kawałki kory cynamonu lub kilka łyżeczek cynamonu w proszku
  • ewentualnie cukier
  • ewentualnie 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • większy garnek na konfiturę
  • garnek do pasteryzacji
  • słoiki o pojemności około 0,3 l
  • ściereczki kuchenne
  • 100016-konfitura_syberyjska-fot2a

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki umyć, obrać i pokroić na cząstki, śliwki umyć i wypestkować. Owoce przełożyć go garnka i dusić do czasu, gdy owoce zaczną się rozpadać a całość powoli zaczyna gęstnieć. Dodać kilka goździków, korę cynamonu i ewentualnie cukier. Jeśli będziemy używać śliwek węgierek prawdziwych z ostatnich zbiorów, to uważam, że dodatek cukru jest zbędny. Podgotować, ewentualnie dodać jeszcze cynamonu w proszku do smaku i 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut.Po zakończeniu pasteryzacji słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje:

Konfitura syberyjska jest aromatyczna w smaku, kusi do tego stopnia, że najchętniej wyjadałoby się ją łyżeczką wprost ze słoiczka. Polecam z naleśnikami amerykańskimi lub omletami z dzieciństwa.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji