01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: jabłka, śliwki, gruszki, cukier, goździki, cynamon, aromat pomarańczowy.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących
Kategoria: przetwory, dodatki do pieczywa, śniadanie
Data wpisu: 22.11.2013 Nr katalogowy: KS100016 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki umyć, obrać i pokroić na cząstki, śliwki umyć i wypestkować. Owoce przełożyć go garnka i dusić do czasu, gdy owoce zaczną się rozpadać a całość powoli zaczyna gęstnieć. Dodać kilka goździków, korę cynamonu i ewentualnie cukier. Jeśli będziemy używać śliwek węgierek prawdziwych z ostatnich zbiorów, to uważam, że dodatek cukru jest zbędny. Podgotować, ewentualnie dodać jeszcze cynamonu w proszku do smaku i 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut.Po zakończeniu pasteryzacji słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.
Dodatkowe informacje:
Konfitura syberyjska jest aromatyczna w smaku, kusi do tego stopnia, że najchętniej wyjadałoby się ją łyżeczką wprost ze słoiczka. Polecam z naleśnikami amerykańskimi lub omletami z dzieciństwa.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Cieszę się, że smakowało, polecam wypróbowanie innych receptur