01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: polędwiczki z piersi kurczaka, marchewki, pietruszki, seler, cebule, śmietana 30%, czosnek granulowany, sól, pieprz, mąka pszenna.
Dieta: bez ograniczeń
Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne
Data wpisu: 30.12.2013 Nr katalogowy: KS100066 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w większą kostkę i poddusić na oleju. Marchewki, pietruszki oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymieszać z solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym - ma być dosyć pikantnie :). Polędwiczki delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem a następnie opanierować w mące. Opanierowane mięso obsmażyć na rozgrzanym olejui. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami: połowę uduszonej cebuli, połowę usmażonych polędwiczek, połowę warzyw, posypać odrobiną czosnku a następnie ułożyć kolejno pozostałą cebulę, polędwiczki oraz warzywa. Ponownie posypać odrobiną czosnku granulowanego. Całość polać śmietaną. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 40 minut. Po upieczeniu warzywa powinny być miękkie. Danie to najlepiej smakuje z ryżem.
Dodatkowe informacje:
To danie jest połączeniem niby to niepozornych składników ale efekt, który się otrzymuje jest nieoceniony. W domu roznosi się piękny aromat warzywno-czosnkowy...a po spróbowaniu...istna rozkosz dla podniebienia :). Tak przygotowane polędwiczki wywodzą się z mojego rodzinnego domu i są jednocześnie jednym z ulubionych dań mojego Ślubnego :).
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com