ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Polędwiczki z piersi kurczaka zapiekane w warzywach

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: polędwiczki z piersi kurczaka, marchewki, pietruszki, seler, cebule, śmietana 30%, czosnek granulowany, sól, pieprz, mąka pszenna.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne

 

Data wpisu: 30.12.2013

Nr katalogowy: KS100066

 

polędwiczki z piersi kurczaka zapiekane w warzywach


  • 100066-poledwiczki_z_piersi_kurczaka_zapiekane_w_warzywach-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 40-50 dag polędwiczek z piersi kurczaka
  • 2 duże lub 4 mniejsze cebule
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 0,5 selera
  • 300-400 ml śmietany 30%
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • tarka
  • miska
  • tłuczek do mięsa
  • 2 patelnie
  • naczynie żaroodporne

  • 100066-poledwiczki_z_piersi_kurczaka_zapiekane_w_warzywach-fot2a

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w większą kostkę i poddusić na oleju. Marchewki, pietruszki oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymieszać z solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym - ma być dosyć pikantnie :). Polędwiczki delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem a następnie opanierować w mące. Opanierowane mięso obsmażyć na rozgrzanym olejui. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami: połowę uduszonej cebuli, połowę usmażonych polędwiczek, połowę warzyw, posypać odrobiną czosnku a następnie ułożyć kolejno pozostałą cebulę, polędwiczki oraz warzywa. Ponownie posypać odrobiną czosnku granulowanego. Całość polać śmietaną. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 40 minut. Po upieczeniu warzywa powinny być miękkie. Danie to najlepiej smakuje z ryżem.

Dodatkowe informacje:

To danie jest połączeniem niby to niepozornych składników ale efekt, który się otrzymuje jest nieoceniony. W domu roznosi się piękny aromat warzywno-czosnkowy...a po spróbowaniu...istna rozkosz dla podniebienia :). Tak przygotowane polędwiczki wywodzą się z mojego rodzinnego domu i są jednocześnie jednym z ulubionych dań mojego Ślubnego :).


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji