ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Muffinki czekoladowe z serkiem mascarpone

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: serek mascarpone, cukier, mąka pszenna, jajko, gorzkie kakao, soda oczyszczona, sól, woda, jogurt naturalny, olej, rum, aromat waniliowy.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 13.12.2013

Nr katalogowy: KS100051

 

muffinki czekoladowe z serkiem mascarpone


Składniki i proporcje:

Nadzienie z serka mascarpone:

  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (używam mąki tortowej)
  • białko z 1 jajka

Ciasto na muffinki:

  • 560 g mąki pszennej (używam mąki tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju (ewentualnie może być oliwa)
  • 1,5 łyżki rumu
  • ewentualnie 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy na muffinki

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • płaskie naczynie (ja używam pokrywki z kwadratowego plastikowego pojemnika)
  • 2 miski
  • forma na muffinki lub 12 foremek na muffinki
  • 100051-muffinki_czekoladowe_z_serkiem_mascarpone-fot1a

Przygotowanie:

Nadzienie z serka mascarpone:

Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem, mąką i białkiem jajka. Masę rozsmarować na płaskim naczyniu i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Czekamy aż masa zastygnie. Następnie kroimy nadzienie na 12 porcji.

Muffinki:

Mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną oraz sól wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać wodę, olej, jogurt naturalny oraz rum i ewentualnie aromat waniliowy. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem. Foremki napełniać do 1/3 wysokości ciastem a następnie nakładać porcję nadzienia i przykrywać pozostałym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 25 minut.

Dodatkowe informacje:

Przepis na muffinki znalazłam na blogu Kwestia Smaku, do swoich potrzeb dostosowałam proporcje. Jest to pyszny deser, który zawsze się udaje i robi duże wrażenie na gościach. Z podanej ilości składników otrzymujemy 12 dużych muffinek.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy