ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Granola

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: płatki owsiane, orzechy włoskie, pestki dyni, płatki migdałowe, pestki słonecznika, otręby, miód, sok porzeczkowy lub jabłkowy, suszona żurawina, rodzynki, orzechy laskowe.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: śniadanie, inne

 

Data wpisu: 14.10.2014

Nr katalogowy: KS100146

 

granola


Składniki i proporcje:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych (zazwyczaj używam płatków górskich)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki pestek dyni
  • garść płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
  • około 4 łyżek miodu
  • około 8 łyżek soku porzeczkowego lub jabłkowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • duża miska
  • duża blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • 100146-granola-fot1a

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać: płatki owsiane, orzechy włoskie, pestki dyni, płatki  migdałowe, pestki słonecznika, otręby, miód oraz sok. Tak przygotowaną masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C, po 15 minutach przemieszać i piec jeszcze około 10 minut do czasu zarumienienia. Granola w połączeniu z jogurtem naturalnym i owocami jest świetną propozycją na śniadanie.

Dodatkowe informacje:

W zasadzie miałam duży problem z zaklasyfikowaniem granoli do właściwej kategorii, wśród moich domowników jest traktowana jako deser i wyjadana bezpośrednio z miseczki, jest przepyszna!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji