ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Schab pieczony w czerwonym winie

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: schab, cebula, żurawina suszona, płatki migdałowe, czerwone półsłodkie wino, ocet winny, sól, pieprz, majeranek, goździki, olej.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania mięsne, dania obiadowe

 

Data wpisu: 04.04.2014

Nr katalogowy: KS100100

 

schab pieczony w czerwonym winie


  • 100100-schab_pieczony_w_czerwonym_winie-fot2a

Składniki i proporcje:

  • 4 plastry schabu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 250 ml czerwonego półsłodkiego wina
  • 1 łyżka octu winnego
  • 6 goździków
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • patelnia
  • deska do krojenia
  • naczynie żaroodporne
  • 100100-schab_pieczony_w_czerwonym_winie-fot1a

Przygotowanie:

Schab oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę, poddusić na oleju. Gdy cebula zmięknie dodać żurawinę oraz płatki migdałowe, chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać wino oraz ocet winny, dodać goździki. Gotować pod przykryciem około 5 minut. Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić troszkę sosu, następnie ułożyć schab i polać pozostałym sosem. Piec bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 40-50 minut. Tak przygotowany schab świetnie komponuje się z kaszą jęczmienną lub jaglaną.

Dodatkowe informacje:

Tak przygotowany schab doskonale sprawdzi się w roli dania głównego na wyjątkowym obiedzie lub kolacji. Zaproszeni goście będą zachwyceni. Polecam i życzę smacznego!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy