ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Muffinki z jabłkami

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: mąka pszenna, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cynamon, imbir, mleko lub mleko roślinne, olej, jabłko.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 23.11.2013

Nr katalogowy: KS100019

 

muffinki z jabłkami


  • 100019-muffinki_z_jablkami-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 2 szklanki mąki pszennej (używam mąki tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 szklanka mleka krowiego lub mleka roślinnego (w wersji wegańskiej)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duże lub 2 mniejsze jabłka

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miski
  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • forma na muffinki lub 12 foremek na muffinki
  • 100019-muffinki_z_jablkami-fot2a

Przygotowanie:

Wymieszać w osobnych miskach składniki suche i składniki mokre. Następnie składniki mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką. Gdy uzyskana masa wyda nam się zbyt sucha, można dodać nieco mleka. Dodać do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko, wymieszać. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem (można użyć odrobiny oleju) i nakładać łyżką ciasto. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Muffinek nie wyjmuję od razu z piekarnika, najpierw około 10 minut trzymam je w zamkniętym piekarniku, następnie studzę je nieco przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

Z podanej ilości składników uzyskujemy 12 muffinek.

Dodatkowe informacje:

Jakiś czas temu muffinki w wersji wegańskiej dodawały kolorów mojej diecie eliminacyjnej :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy