ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Zupa krem z brokułów

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: brokuły, cebula, ziemniaki, czosnek, bulion, sól, pieprz, jogurt naturalny, olej lub masło, groszek ptysiowy lub grzanki ziołowe.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: zupy i kremy, dania obiadowe

 

Data wpisu: 30.12.2013

Nr katalogowy: KS100061

 

zupa krem z brokułów


Składniki i proporcje:

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów lub 50 dag świeżych brokułów
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • około 1 l bulionu
  • mały jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • olej lub masło do zeszklenia cebuli
  • groszek ptysiowy lub grzanki ziołowe

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • wyciskacz do czosnku
  • mikser
  • garnek
  • 100061-zupa_krem_z_brokulow-fot1a

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na tłuszczu, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Razem smażyć do czasu, gdy cebula zmięknie. Następnie dodać bulion i włożyć różyczki brokuła. Dodać wyciśnięty lub pokrojony w plasterki czosnek. Gotować razem około 15 minut. Zupę nieco przestudzić a następnie zmiksować, dodać jogurt naturalny, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi.

Dodatkowe informacje:

Przed samym podaniem możemy dodać również do zupy starty ser feta albo kawałki wędzonego łososia.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Anna P

    zupki uwielbiam:) tez ostatnio przyrzadzalam brokułową:) zapraszam na zdrowo-dietetycznie.bloog.pl

  • Gość - Kamcia

    Wszystko ok. Przpisy ciekawe, zachęcające do wypróbowania. Ale powinniście popracować nad sposobem podania dań i jakoscią zdjęć. Potrawy nie są odpowiednio prezentowane, nie ma się na nie ochoty. Wyglądają jakby zrobiła je moja babcia w domu :)

    z Wroclaw, Poland
  • Hm, gdybym miała odnieść się jednym zdaniem to napisałabym, iż prowadzę serwis kulinarny a nie fotograficzny:) Oczywiście są blogi, na których ich autorki otwarcie piszą, iż np. sesja zdjęciowa pieczonej kury trwała 4 godziny! :) Kto wie - może i ja kiedyś będę ewoluowała w tym kierunku, ale póki co najwięcej satysfakcji sprawia mi samo przyrządzanie dań i to, że smakują innym:) Moja "sesja foto" trwa zazwyczaj kilka minut, chwilę później potrawy znikają w brzuchach moich bliskich:) Oczywiście dziękuję za uwagi, spróbujemy coś z nich "wyciągnąć":) Po więcej informacji zapraszam do zakładki menu "O nas". Pozdrawiam:)