ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Kolorowa sałatka z cukinii

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: cukinia, papryka czerwona, papryka żółta, ogórki, cebule, marchewka, natka pietruszki, czosnek, oliwa, ocet, cukier, sól.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska

Kategoria: sałatki, przetwory

 

Data wpisu: 25.11.2013

Nr katalogowy: KS100029

 

kolorowa sałatka z cukinii


  • 100029-kolorowa_salatka_z_cukinii-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 0,5 kg kolorowej papryki (np. czerwona, żółta)
  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 szklanka octu winnego 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • duża miska
  • mała miska
  • obieraczka
  • garnek do pasteryzacji
  • słoiki o pojemności minimum 0,3 l
  • ściereczki kuchenne
  • 100029-kolorowa_salatka_z_cukinii-fot2a

Przygotowanie:

Cukinie i ogórki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Cebule oraz czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. Przygotować zalewę: wymieszać wodę z octem oraz cukrem i solą. Wcześniej pokrojone warzywa wymieszać z zalewą, dodać natkę pietruszki, wymieszać i odstawić na 2h. Następnie nakładać sałatkę do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików i na wierzch każdego dać łyżkę oliwy. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje:

Przepis pochodzi z książki kucharskiej pt. "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji" autorstwa s. Anastazji Pustelnik FDC.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji