ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Kopytka

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: ziemniaki, jajka, sól, mąka pszenna, mąka ziemniaczana.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, dla mam karmiących

Kategoria: dania obiadowe

 

Data wpisu: 09.02.2014

Nr katalogowy: KS100084

 

kopytka


  • 100084-kopytka-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej) + odrobina mąki do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • duży garnek
  • stolnica lub duża deska do krojenia
  • miska
  • praska do ziemniaków
  • łyżka cedzakowa
  • 100084-kopytka-fot2a

Przygotowanie:

Ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Masę zagnieść dokładnie rękami, jeżeli masa jest zbyt wodnista, dodać nieco więcej mąki pszennej. Na podsypanej mąką stolnicy lub dużej desce do krojenia formować niezbyt grube wałeczki i lekko spłaszczać je nożem. Za pomocą noża kroić ukośnie kopytka. Kopytka gotować partami w dużej ilości osolonego wrzątku. Kopytka są gotowe niebawem po wypłynięciu na powierzchnię - trzeba uważać aby się nie rozgotowały. Kopytka wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy